Kategorier
Strategi

Forretningsudvikling for små virksomheder

Del gerne med andre

For mange små virksomheder er forretningsudvikling ikke noget, der står højest på dagsordenen. De fleste små virksomhedsejere er glade og tilfredse, hvis de selv kan få en fornuftig løn og samtidigt brødføde et par medarbejdere. Og det er der jo slet ikke noget galt i.

Men for andre er vækst og initiativ vigtigt. Men ofte er det svært for de små initiativrige virksomhedsejere at vokse mere – de mangler værktøjer og går i stå.

Så hvordan kan man gøre forretningsudvikling nemmere og lettere forståeligt i de små virksomheder? Det vil jeg forsøge at beskrive her.

Og hvorfor ikke tage udgangspunkt i en gammel kending (i hvert fald for de, der har læst på CBS) nemlig,

Ansoff’s vækstmatrice

Den er dejlig nem at forstå og let at anvende.

Ansoff ser på to variable; produkter og markeder og i kun versioner hver; eksisterende og nye. Det giver 4 forretningsmæssige udviklingstrin:

Markedspenetrering:
Eksisterende produkter på eksisterende markeder. Her forsøger man at øge markedsandelen med de produkter, man allerede har.

Markedsudvikling:
Eksisterende produkter på nye markeder. Her vokser man ved at tage eksisterende produkter til nye målgrupper eller markeder (f.eks. eksport).

Produktudvikling:
Nye produkter på eksisterende markeder. Her sælger man flere (nye) produkter til eksisterende kunder.

Diversifikation:
Nye produkter på nye markeder. Her går man ind i noget helt nyt på både produkt- og markedssiden, f.eks. ved opkøb.

For den mindre virksomhed er den sidste option nok lidt vanskelig at kaste sig over som en reel mulighed. Men de to andre er værd at overveje.

Lad os tage et eksempel med en fysioterapeut klinik. En sådan er typisk starter ved at en enkelt person bliver selvstændig og hvis man er god, kan der udvides med ansættelse af flere fysioterapeuter og måske lidt administrativt personale.

Men på et tidspunkt bliver det svært at vokse mere med de patienter og den tid, der er til rådighed. Hvad gør man så?

Den ene mulighed er at sælge flere produkter til de samme kunder – produktudvikling. Det kan f.eks. være en investering i et chokbølge apparat, der kan øge prisen på en behandling eller et kropsanalyse apparat, der kan angive fedtprocent m.m.

Måske kan man endda tilbyde ernæringsvejledning eller personlig træning som endnu et supplement til de kunder, der alligevel kommer på klinikken.

Der er faktisk mange muligheder for at udvide med flere relevante produkter for en fysioterapeut.

En markedsudvikling er dog også en mulighed, selv om den typisk kræver en lidt større investering.

Som fysioterapeut er det muligt at udvide med endnu en klinik i en anden by eller bydel og på den måde nå ud til et nyt marked med de samme ydelser som man allerede leverer.

En anden mulighed for markedsudvikling er ramme en helt ny målgruppe ved f.eks. at tilknytte et fitnesscenter til sin eksisterende klinik. På den måde leverer man stadig “sundhed”, men rammer her raske personer, som “blot” vil træne og ikke har brug for behandling (i første omgang i hver fald).

Al forretningsudvikling kræver investering, så det gælder om at finde de muligheder og den vej, man vil gå, som også passer til den risiko og investering, man er villig til at tage.

Men så er forretningsudvikling også muligt for selv små virksomheder.

Brug Ansoff som en start – god fornøjelse.